środa, 4 lutego 2015

Angie i przepisy


Dzisiaj chciałabym was zapoznać z przepisem. Jest to przepis na caprese w szkle. Caprese jest to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Jesteście ciekawi jak ją przygotować i jak ona wygląda?
Zapraszam do rozwinięcia i przeczytania postu. :D






SKŁADNIKI


- 2 średnie pomidory
- 2 mozzarelle
- mleko
- sól
- pesto -> Jest to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym   składnikiem jest bazylia.
- chleb (do zrobienia grzanek)
- posiekane pistacje


Najpierw musimy obrać pomidory. Zanurzamy pomidor we wrzącej wodzie na około 30 sekund, a następnie w wodzie z lodem na minutę. Skórka pomidora będzie zmiękczona, więc z łatwością będziemy mogli ją obrać. Pokrój pomidory w drobną kostkę (tak, aby były prawie zgniecione), usuwając przy tym pestki (nasiona). Posól je i pozwól im się dobrze odsączyć. Następnie należy pokroić mozzarellę na kawałki i przy pomocy małej ilości mleka (około 2/3 łyżki stołowe) trzepać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy pomidory są dobrze osuszone, przełóż je w 3 szklanki i niech ostygną. Następnie dodaj śmietanę i ser mozzarella z pełną warstwą pesto. Wsadź miski do lodówki na godzinę. Przed podaniem do stołu, ozdób danie bazylią i grzankami.




Efekt końcowy:




                                               I co sądzicie o tym przepisie :) wygląda smacznie.

                                      Zrobicie takie danie w domu. Jeżeli tak to zróbcie zdjęcia i                                                                                          
                                                   wyślijcie na poczte redakcja.violetta@op.pl :) 

Powodzenia :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy Za Odwiedzanie Naszego Bloga :)