Dzisiaj chciałabym was zapoznać z przepisem. Jest to przepis na caprese w szkle. Caprese jest to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Jesteście ciekawi jak ją przygotować i jak ona wygląda?
Zapraszam do rozwinięcia i przeczytania postu. :D
SKŁADNIKI
- 2 średnie pomidory
- 2 mozzarelle
- mleko
- sól
- pesto -> Jest to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
- chleb (do zrobienia grzanek)
- posiekane pistacje
Najpierw musimy obrać pomidory. Zanurzamy pomidor we wrzącej wodzie na około 30 sekund, a następnie w wodzie z lodem na minutę. Skórka pomidora będzie zmiękczona, więc z łatwością będziemy mogli ją obrać. Pokrój pomidory w drobną kostkę (tak, aby były prawie zgniecione), usuwając przy tym pestki (nasiona). Posól je i pozwól im się dobrze odsączyć. Następnie należy pokroić mozzarellę na kawałki i przy pomocy małej ilości mleka (około 2/3 łyżki stołowe) trzepać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy pomidory są dobrze osuszone, przełóż je w 3 szklanki i niech ostygną. Następnie dodaj śmietanę i ser mozzarella z pełną warstwą pesto. Wsadź miski do lodówki na godzinę. Przed podaniem do stołu, ozdób danie bazylią i grzankami.
Efekt końcowy:
I co sądzicie o tym przepisie :) wygląda smacznie.
Zrobicie takie danie w domu. Jeżeli tak to zróbcie zdjęcia i
wyślijcie na poczte redakcja.violetta@op.pl :)
Powodzenia :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy Za Odwiedzanie Naszego Bloga :)